Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για μια καρδιακή προσβολή, όπως: κάπνισμα, διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία και καθιστική ζωή. Και όμως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, για τους οποίους δεν μιλάμε συχνά. Ποιοι είναι αυτοί;

Το πολύ έντονο κρύο

Αν η θερμοκρασία πέσει πάρα πολύ γρήγορα, οι αρτηρίες σφίγγονται, αυξάνοντας απότομα την αρτηριακή πίεση. Αν ο οργανισμός είναι κουρασμένος, τότε η καρδιά μπορεί να μην αντέξει την πίεση.

Η πολύ ξαφνική κόπωση

Αν ξαφνικά κάνετε πολύ έντονη άσκηση, αλλά ο οργανισμός σας δεν είναι συνηθισμένος στη γυμναστική, τότε υπάρχει κίνδυνος καρδιακής προσβολής. Μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, αν ξαφνικά σηκώσετε ένα πολύ βαρύ κιβώτιο.

Ένα πολύ βαρύ γεύμα

Ένα πολύ βαρύ γεύμα μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, και οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να προκληθεί ξαφνική αύξηση των επιπέδων επινεφρίνης στον οργανισμό, αυξάνοντας απότομα την πίεση.

Τα πολύ έντονα συναισθήματα

Έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι η πολύ έντονη οργή ή θλίψη μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει όταν αυξάνεται πολύ απότομα η πίεση. Όπως είναι λογικό, καθώς αυτά τα αισθήματα είναι αρκετά συνηθισμένα, σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται οι άνθρωποι που βρίσκονταν ούτως ή άλλως σε κάποια άλλη ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Παθήσεις που συσχετίζονται

Υπάρχουν ορισμένες παθήσεις που φαινομενικά δεν έχουν σχέση με την καρδιά μας, αλλά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αυτές οι παθήσεις είναι οι εξής:

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα, ερυθηματώδης λύκος και άλλες φλεγμονώδεις νόσοι, που προκαλούν φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία
  • Προεκλαμψία
  • Διαβήτης κύησης
  • Άπνοια ύπνου