Παίρνετε αρκετή βιταμίνη Β12; Πολλοί άνθρωποι δεν το κάνουν και η συνεπακόλουθη ανεπάρκεια στην συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να προκαλέσει κάποια σοβαρά προβλήματα.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να μην προκαλέσει και κανένα σύμπτωμα. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί αργότερα να προχωρήσει και να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
- Αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδα
- Ταχυπαλμία και δύσπνοια
- Χλωμό δέρμα
- Δυσκοιλιότητα, διάρροια, απώλεια της όρεξης, ή αέρια
- Νευρικές διαταραχές, όπως μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα με τα πόδια
- Απώλεια όρασης
- Ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, ή αλλαγές στη συμπεριφορά
Αν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα από ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12, είναι σώφρον να ενημερώσετε σχετικά το γιατρό σας για μια εξέταση αίματος, προτού προβείτε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.
ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12- Αχιβάδες: 84,1 μγρ ανά 85 γρ
- Στρείδια: 21,84 μγρ ανά 85 γρ
- Μύδια: 20,4 μγρ ανά 85 γρ
- Κάβουρας: 10,3 μγρ ανά 85 γρ
- Σαρδέλες: 7,6 μγρ ανά 85 γρ
- Σολομός: 4,8 μγρ ανά 85 γρΤόνος: 2,5 μγρ ανά 85 γρ
- Μπακαλιάρος: 1,8 μγρ ανά 85 γρ
- Βοδινό κρέας: 1,3 μγρ ανά 85γρ
- Γάλα: 1,2 μγρ ανά φλιτζάνι
- Γιαούρτι: 1,1 μγρ ανά 225 γρ
- Αυγά: 0,6 μγρ ανά αυγό
- Κοτόπουλο: 0,3 μγρ ανά 85 γρ