fbpx

Η γυμναστική βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση των γυναικών με καρκίνο του μαστού, ωστόσο πολλές γυναίκες δεν έχουν εντάξει τη γυμναστική στη ζωή τους.

Όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer, παρά τα οφέλη της γυμναστικής στην υγεία των ανθρώπων γενικότερα – και των ασθενών με καρκίνο του μαστού ειδικότερα – δεν είναι πολλές οι γυναίκες που παίρνουν την απόφαση να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, μόνο το ένα τρίτο των ασθενών με καρκίνο του μαστού πληροί τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα 1.735 γυναικών, ηλικίας 20 έως 74 ετών, με καρκίνο του μαστού πριν και μετά τη διάγνωσή τους, το χρονικό διάστημα 2008-2011 στη Βόρεια Καρολίνα. Στις ΗΠΑ οι ειδικοί συνιστούν οι ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης γυμναστική, ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, μόνο το 35% των γυναικών που είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού πληρούσε τα παραπάνω κριτήρια. «Η σωματική δραστηριότητα μετά από μια διάγνωση για καρκίνο του μαστού έχει φανεί ότι βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών, ενώ υπάρχουν και στοιχεία που δείχνουν ότι μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου» ανέφερε στο BBC η Caroline Dalton από το Breakthrough Breast Cancer. «Επιπλέον, η γυμναστική βελτιώνει τη γενικότερη κατάσταση υγείας και ευημερίας των ασθενών» πρόσθεσε η ίδια.