fbpx

Πόσοι άνθρωποι πάσχουν περίπου από ψωρίαση;

Πολύ περισσότεροι από ό,τι φαντάζεστε. Σε μια πρόσφατη βρετανική μελέτη, διαπιστώθηκε ότι στην Μεγάλη Βρετανία μόνο, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από την πάθηση. Δεν είναι απαραίτητα κληρονομική, αλλά σίγουρα τα γονίδια παίζουν ρόλο. Οι θεραπείες που υπάρχουν εστιάζουν στο να ελαττώσουν ή και να προλάβουν τα συμπτώματα και τις εξάρσεις τους.

Τι συμβαίνει στο δέρμα

Η ψωρίαση προκαλεί κόκκινα σημάδια στο δέρμα τα οποία φαίνονται σαν λέπια και ονομάζονται πλάκες. Αυτό συμβαίνει επειδή η ψωρίαση προκαλεί μια αφύσικη αντίδραση από τα Τ-λεμφοκύτταρα, κάνοντάς τα να συσσωρεύονται στο δέρμα, προκαλώντας κοκκινίλα και κνησμό, σαν πληγή. Αυτό κάνει τα κύτταρα του δέρματος να αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, κάνοντας το δέρμα σκληρό.

Και τι συμβαίνει με την θεραπεία;

Τα τελευταία δέκα χρόνια, ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα για αυτή τη μυστηριώδη πάθηση, όπως και καινούριες θεραπείες. Συγκεκριμένα, η θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες, σε σφοδρές περιπτώσεις, έχει δείξει εκπληκτικά αποτελέσματα. Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση, αλλά τα συμπτώματά της είναι διαχειρίσιμα.

Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα;

Η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, που με την σειρά της – αν δεν την αντιμετωπίσουμε – φέρνει συμπτώματα όπως πόνο, σφίξιμο στις αρθρώσεις, κυρίως της μέσης και των χεριών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ανωμαλίες στα νύχια.

Πώς επιδρά στην ψυχική υγεία;

Η ψωρίαση, όπως πολλές άλλες χρόνιες παθήσεις, μπορεί να επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό την ψυχική μας υγεία. Για πολλούς ασθενείς, μπορεί να είναι και η χειρότερη πλευρά της πάθησης, καθώς τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να ζητείται από ασθενείς με ψωρίαση να βγουν από πισίνες ή να μετακινηθούν στο λεωφορείο – ή, χειρότερα, απλώς να δέχονται περίεργες ματιές – και να πρέπει κάθε φορά να εξηγούν πως αυτό που έχουν δεν είναι κολλητικό. Όπως φαντάζεστε, αυτό είναι τεράστιο πλήγμα στην αυτοπεποίθηση του ασθενούς, συνεπώς πρέπει όλοι να ενημερωθούμε.