fbpx

10 μύθοι για την καρδιοπάθεια

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική πρόοδος σε ό,τι αφορά την καρδιοπάθεια ήταν τεράστια. Πλέον έχουμε καλύτερη κατανόηση του τι προκαλεί μια καρδιακή προσβολή—άρα και πώς να την προλάβουμε. Υπάρχουν ακόμα, όμως, λαθάκια που εξακολουθούν να ακούγονται. Και ήρθε η ώρα να τα ξεριζώσουμε από το μυαλό μας.

Μύθος 1: Αν πάσχεις από καρδιοπάθεια, δεν πρέπει να ασκείσαι

Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Η καθιστική ζωή θα κάνει την κατάσταση της υγείας σας ακόμα χειρότερη. Ρωτήστε τον γιατρό σας ποιο είδος γυμναστικής είναι κατάλληλο για εσάς, και εξασκήστε το, με προσοχή. Μην πιέζετε τον εαυτό σας, αλλά είναι πολύ σημαντικό να κινείστε.

Μύθος 2: Αν παίρνεις φάρμακα για χοληστερόλη, τότε μπορείς να φας ό,τι θες

Λάθος. Το φάρμακο ελέγχει μόνο τα επίπεδα χοληστερόλης που παράγονται από το συκώτι, αλλά όχι αυτής που καταναλώνουμε. Αν τρώτε, λοιπόν, φαγητά με κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, τότε τα φάρμακα δεν πρόκειται να δράσουν σωστά.

Μύθος 3: Η υπέρταση είναι λίγο-πολύ αναμενόμενη με την ηλικία

Ναι, αλλά αυτό δεν είναι πάντα φυσιολογικό. Τα τοιχώματα των αρτηριών σκληραίνουν όσο γερνάμε, και αυτό ξεκινάει έναν φαύλο κύκλο προβλημάτων. Ναι, αναμενόμενο να συμβεί ως ένα βαθμό, αλλά και πάλι είναι λόγος ανησυχίας. Πρέπει να ελέγχετε την πίεσή σας τακτικά, και αν είναι υψηλή, να ρωτήσετε τον γιατρό σας τι μπορείτε να κάνετε. Διαφορετικά, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Μύθος 4: Ο διαβήτης δεν θα οδηγήσει σε καρδιοπάθεια, αν παίρνεις τα φάρμακά σου

Ο συσχετισμός αυτών των δύο δεν είναι ακριβής. Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα δεν επιδρά και τόσο στα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που – λόγω φλεγμονής – μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Συνεπώς, φροντίζουμε και τα δύο (πιθανά) προβλήματα ξεχωριστά, κόβουμε το κάπνισμα και προσπαθούμε να έχουμε φυσιολογικό βάρος.

Μύθος 5: Αν παίρνεις βιταμίνες και συμπληρώματα, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας μειώνεται

Οι βιταμίνες Ε, C, και β-καροτένιο παίζουν όντως ρόλο στην μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χορήγησή τους σε μορφή συμπληρωμάτων έχει κάποια επίδραση. Συνεπώς, καταλήγουμε στο πιο σημαντικό συμπέρασμα: Η υγιεινή διατροφή, με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, είναι αναγκαία.

Μύθος 6: Αν είσαι χρόνιος καπνιστής, το να κόψεις το κάπνισμα δεν θα σε βοηθήσει

Τα οφέλη του να κόψουμε το κάπνισμα ξεκινούν αμέσως. Μέσα στον πρώτο χρόνο, μάλιστα, χωρίς τσιγάρο, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής έχει μειωθεί κατά 50%. Στα 10 χρόνια, θα είναι σαν να μην έχετε καπνίσει ποτέ.

Μύθος 7: Η καρδιοπάθεια αποτελεί κατά βάση ανδρικό πρόβλημα

Από το 1984 και μετά, περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω καρδιοπάθειας, ειδικά γυναίκες άνω των 65 ετών.

Μύθος 8: Αν πάσχεις από καρδιοπάθεια, πρέπει να κόψεις τα λιπαρά

Ναι, η διατροφή σας πρέπει να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Τα υγιεινά λιπαρά, όμως, όπως τα ω-3, είναι αναγκαία, καθώς ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Συνεπώς, πρέπει στην διατροφή σας να υπάρχουν low-fat γαλακτοκομικά, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί και ωμό ελαιόλαδο.

Μύθος 9: Μια μικρή καρδιακή προσβολή δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα

Δεν είναι, ίσως, με την έννοια ότι η καρδιά σας μπορεί να επανέλθει άμεσα. Ίσως να μην την συνειδητοποιήσετε καν. Αλλά είναι τεράστιο σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

Μύθος 10: Η αγγειοπλαστική και η επέμβαση bypass διορθώνουν το πρόβλημα

Ναι, αυτές οι επεμβάσεις μπορεί να σας ανακουφίσουν σε τεράστιο βαθμό από τους πόνους του στήθος, αλλά δεν πρόκειται να φτιάξουν το πρόβλημα που τους προκαλεί, δηλαδή την αθηροσκλήρωση.

 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022