fbpx

9 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας χρειάζεται κτηνίατρο

Ο σκύλος μας είναι κάτι παραπάνω από κατοικίδιο. Είναι μέλος της οικογένειας, πιστός σύντροφος. Αυτό, όμως, που δεν μπορεί να κάνει, είναι να μας δείξει πως κάτι δεν πάει καλά – τις περισσότερες φορές – για αυτό και πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια. Ας δούμε, λοιπόν, κάποια δείγματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν για την υγεία του φίλου μας.

Περίεργες διατροφικές συνήθειες

Δεν είναι σπάνιο να δούμε τον σκύλο μας να προσπερνά γεύματα, ειδικά τις ζεστές μέρες. Αλλά αν περάσουν δύο γεύματα και ο σκύλος μας δεν φάει τίποτα, υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δύο μέρες χωρίς καθόλου φαγητό είναι ξεκάθαρο σημάδι πως ο σκύλος μας χρειάζεται εξέταση. Επιπλέον, κάποιες ασθένειες αναγκάζουν τα σκυλιά να τρώνε με περίεργη συχνότητα. Άρα, αν ο σκύλος σας συνήθως είναι καθωσπρέπει όσον αφορά το φαγητό και ξαφνικά αρχίζει να κάνει επιδρομές σε ντουλάπια και στα σκουπίδια, πηγαίνετέ τον στον γιατρό.

Υπερβολική δίψα

Τα σκυλιά παράγουν πολύ σάλιο, οπότε δεν έχουν ανάγκη για μεγάλες ποσότητες νερού. Όταν ο σκύλος σας πίνει υπερβολικά πολύ νερό, μπορεί να βρίσκεται στα πρώτα στάδια κάποιας ασθένειας των νεφρών ή διαβήτη. Επιπλέον, θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας πίνει υπερβολικά πολύ νερό αν παράγει μεγάλες ποσότητες ούρων, αν έχει ανάγκη να βγαίνει έξω περισσότερο, ή αν δεν κρατιέται ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Τραχύ και ξηρό τρίχωμα

Το τρίχωμα ενός σκύλου πρέπει να είναι παχύ, λαμπερό και απαλό. Αν το τρίχωμα του σκύλου σας είναι ξηρό, τραχύ στην αφή, ή αν έχει μικρά φαλακρά σημεία, υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να τρέφεται λάθος, να έχει κάποια αλλεργία ή να πάσχει από κάποια δερματοπάθεια.

Κουρασμένος και δυσκίνητος

Αν ο σκύλος σας φαίνεται να βρίσκεται συνεχώς σε λήθαργο, κάτι τον ανησυχεί. Μπορεί να μην έχει όρεξη να βγει έξω, να παίξει ή να κάνει πράγματα που παλιότερα τον ενθουσίαζαν. Η κούραση μπορεί να οφείλεται στη ζέστη, πολλές φορές, αλλά αν τα συμπτώματα κρατήσουν για περισσότερες από δύο μέρες, πρέπει να τον πάτε στον κτηνίατρο.

Εμετός

Ο περιστασιακός εμετός δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Τα ζώα, άλλωστε, κάνουν εμετό πολύ συχνότερα από τους ανθρώπους, για να αποβάλουν κάτι που δεν μπορεί να επεξεργαστεί το σώμα τους. Αν, όμως, ο σκύλος σας κάνει εμετό πολλές, συνεχόμενες φορές, ή αν κάνει εμετό αίμα, πρέπει να καλέσετε αμέσως τον κτηνίατρο. Ο συνεχής εμετός, επίσης, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και διάρροια, και πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.

Περίεργα κόπρανα

Τα κόπρανα του σκύλου μπορεί να είναι ενδεικτικά για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Ένας υγιής σκύλος θα έχει μικρά, σφιχτά και νωπά κόπρανα. Τα ξηρά και σκληρά κόπρανα μπορεί να είναι σημάδι κάποιου προβλήματος υγείας ή διατροφής, ή και αφυδάτωσης. Η διάρροια και η ύπαρξη αίματος στα κόπρανα, αν διαρκέσουν περισσότερες από δύο μέρες, απαιτούν επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Ξαφνική απώλεια βάρους

Ακόμα και σε έναν σκύλο που είναι υπέρβαρος, η ξαφνική απώλεια βάρους δεν είναι ποτέ καλό σημάδι, καθώς υποδηλώνει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αν υπάρξει απότομη αλλαγή κατά 10% στο βάρος του, πρέπει να πάτε αμέσως στον γιατρό. Στα μικρά σκυλιά, αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι ακόμα και μισό κιλό.

Κόκκινα μάτια

Αν τα μάτια του σκύλου σας είναι υγρά ή κόκκινα, μπορεί να έχουν μολυνθεί. Αντιμετωπίστε το γρήγορα, προτού σοβαρέψει, με τη φαρμακευτική αγωγή που θα σας προτείνει ο κτηνίατρός σας.

Σέρνει τα οπίσθιά του

Αν ο σκύλος σας κάνει το παραπάνω, μπορεί να έχει σκουλήκια, παράσιτα του πεπτικού συστήματος. Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα να έχει κάποια νόσο των νεφρών ή διαβήτη.

Οι σκύλοι, από την φύση τους, δεν πρόκειται να δείξουν με ξεκάθαρο τρόπο πως κάτι δεν πάει καλά – ένα γενετικό τους κατάλοιπο από τους άγριους προγόνους τους. Είστε υποχρεωμένοι να δίνετε προσοχή ακόμα και στις μικρότερες, πιο ανεπαίσθητες αλλαγές, και αν πιστεύετε πως υπάρχει πρόβλημα, να το ελέγξετε.

Η κάρτα Pet Society σε συνεργασία με την Πανελλήνια Κάρτα Υγείας εξασφαλίζει ισχυρά προνόμια και μοναδικές παροχές υψηλής ποιότητας για τα κατοικίδια σας!

 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024