fbpx

Γαστροσκοπηση: γιατι, πως, ποτε;

Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση που συστήνεται όταν το άτομο υποφέρει από επίμονο πόνο στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες εξετάσεις για τον εντοπισμό παθήσεων του στομάχου και του οισοφάγου με την αξιοπιστία της να αγγίζει το 95%.

Η γαστροσκόπηση είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος για τη διάγνωση του έλκους, καθώς και άλλων παθήσεων του στομάχου, αφού επιτρέπει την ακριβή απεικόνισή του. H εξέταση επιτρέπει ακόμη στον ειδικό να ελέγξει την εσωτερική κοιλότητα του οισοφάγου και να εντοπίσει τυχόν αλλοιώσεις του βλεννογόνου, έλκη ή στενώσεις. Eάν κριθεί αναγκαίο, μπορεί ο γιατρός να πάρει και ιστό για βιοψία. Mε την εξέταση αυτή μπορούν ακόμη να διαγνωστούν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η κακοήθεια στο στομάχι ή στον οισοφάγο και η διαφραγματοκοίλη.

Πώς γίνεται;

Η γαστροσκόπηση γίνεται με ένα λεπτό, μακρύ και εύκαμπτο σωλήνα, το γαστροσκόπιο, που έχει τη διάμετρο του λαιμού ενός μπουκαλιού. Στην άκρη του φέρει μικροκάμερα, η οποία μεταφέρει με οπτικές ίνες την εικόνα σε ένα μόνιτορ που παρακολουθεί ο γιατρός. Πριν την εξέταση ο γιατρός χορηγεί στον ασθενή κάποιο τοπικό αναισθητικό στο λάρυγγα, το οποίο αναχαιτίζει την αντανακλαστική λειτουργία του βήχα. Ση διάρκεια της εξέτασης τοποθετεί στο στόμα του ασθενούς ένα πλαστικό αντικείμενο (σαν μασελάκι), για να το κρατά ανοιχτό.

Πονάει;

Eίναι πιθανό να νιώσετε μια ενόχληση λόγω της αίσθησης του ξένου σώματος που περνάει από το στόμα και καταλήγει στο στομάχι. Ο βαθμός του πόνου εξαρτάται από την αντοχή του ασθενούς. Mπορείτε πάντως να ζητήσετε από το γιατρό να σας χορηγήσει μία ηρεμιστική ένεση, που θα σας βοηθήσει να υποστείτε πιο εύκολα την εξέταση. O πόνος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την εμπειρία του γιατρού. Oι περισσότεροι γιατροί διαβεβαιώνουν ότι η εξέταση είναι ανώδυνη, πολλοί ασθενείς ωστόσο, ισχυρίζονται ότι είναι ενοχλητική. Η γαστροσκόπηση διαρκεί περίπου 10 λεπτά και δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο ή το ιατρείο.

Τι πρέπει να κάνετε πριν και μετά;

Πριν τη γαστροσκόπηση πρέπει να είστε νηστικοί τουλάχιστον 5 ώρες. Το τελευταίο γεύμα σας πρέπει να είναι ελαφρύ και στο διάστημα αυτό μπορείτε να πιείτε μόνο νερό. Για περίπου μία ώρα μετά την εξέταση δεν πρέπει να γευματίσετε, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να στραβοκαταπιείτε, επειδή από την αναισθησία δεν έχετε την αίσθηση ότι καταπίνετε. Ίσως αισθανθείτε κι ένα «γδάρσιμο» στο λαιμό για κάποιες ώρες.

 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024